Dietoterapia służy naturalnemu przywracaniu zdrowia poprzez wprowadzanie „szytej na miarę” interwencji żywieniowej, dopasowanej do określonej jednostki chorobowej. Leczenie polega na planowaniu i realizacji żywienia, tak by wspomóc proces zdrowienia i wyeliminować dolegliwości chorobowe u pacjenta. Celem kursu jest zdobycie ogólnej wiedzy na temat żywienia człowieka – tego, co pełni istotną rolę w procesie żywienia i leczenia jedzeniem. Uczestnicy zapoznają się z aktualnymi standardami oraz interdyscyplinarnymi metodami dietoterapii.
UWAGA: Wydanie zaświadczenia o ukończeniu kursu nie jest jednoznaczne z uzyskaniem kwalifikacji w danym zawodzie.
Kurs opracowała Mgr Sylwia Tabor, z wykształcenia psycholog i dietetyk kliniczny. Specjalizuje się w żywieniu osób zmagających się m.in. z cukrzycą, insulinoopornością, otyłością, zaburzeniami odżywiania. O sobie pisze tak: „Diety to mój zawód, hobby, a także moja pasja”
zaświadczenie wydane na podstawie rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 19.03.2019r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. poz. 652) Uwaga: Zaświadczenie nie daje uprawnień do wykonywania zawodu. Nie zastępuje dyplomu studiów wyższych lub innych dokumentów wymaganych przepisami prawa dla wykonywania zawodu.
dyplom
Ukończenie kursu jest równoznaczne z rozwiązaniem testów sprawdzających dołączonych do modułów, (każdy test z wynikiem min. 70% pozytywnych odpowiedzi), a także udzieleniem poprawnej odpowiedzi pisemnej na pytanie otwarte w ostatnim module kursu.
Jestem zadowolony z możliwości ukończenia kursu, gdyż jest w nim bardzo dużo wiadomości dotyczących zdrowego odżywiania oraz ogólnie rzecz biorąc dietoterapii. Przyda się się wiedza zdobyta na kursie nie tylko w kręgach medycznych, naukowych, ale i na co dzień, w życiu ...
Kurs merytoryczny, potrzebowałam go do odświeżenia wiedzy, więc szybko go ukończyłam, nie sprawił trudności. Ale tez było sporo dla mnie nowych rzeczy, na które zwróciłam uwagę i które będę jeszcze zgłębiać. Polecam zatem.